Τάσος Τσατάλης

Τελικά η ΑΕΚ ήθελε να συνεχιστεί το πρωτάθλημα μόνο για να πάρει την δεύτερη θέση;

Ο Τάσος Τσατάλης στο sportfm.gr θυμάται όσους έλεγαν πως η Ένωση ήθελε να παιχτεί μπάλα μόνο για το δικό της συμφέρον

• Τι μου ήρθε εμένα τώρα με όλη την ιστορία με την ένσταση ...Γιατί τελικά όλα τα βρίσκεις μπροστά σου, όταν συνέχεια επενδύεις σε θεωρίες συνωμοσίας και σώνει και ντε θες να βάζεις ταμπέλες στους άλλους, ανάλογα πως σε βολεύει.

• Λέγανε κάποιοι όταν ήταν στα φόρτε της η ιστορία για το αν πρέπει να συνεχιστεί ή όχι το πρωτάθλημα, πως η ΑΕΚ ...πουλάει ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο.

• Ενώ αυτό που την ενδιέφερε ήταν μόνο η δεύτερη θέση. Και κατ' επέκταση πως στον βωμό της επιδίωξης της δεύτερης θέσης η ΑΕΚ υποβαθμίζει και την σημασία της προστασίας της δημόσιας υγείας.

• Τώρα τι έχουν να πουν;

• Η ΑΕΚ, όπως είπαμε και χθες εδώ, είχε δική της την δεύτερη θέση. Η ΑΕΚ είχε τα προκριματικά του Champions League εξασφαλισμένα.

• Από πριν ξεκινήσει το ματς με τον ΠΑΟΚ. Κι αποφάσισε να μη κάνει χρήση του δικαιώματος της.

• Τελικά λοιπόν η ΑΕΚ ήθελε σώνει και ντε να παίξουμε για να βγει δεύτερη; Ή για να μη διαλυθεί τελείως αυτό το ήδη ρημάδι, που λέμε ελληνικό ποδόσφαιρο;

• Ήθελε σώνει και ντε να βγει δεύτερη πατώντας και στην τιμωρία του ΠΑΟΚ που τότε η ποινή ήταν σε ισχύ ή θεωρούσε πως το να συνεχιστεί το πρωτάθλημα, ήταν το σωστό για το ποδόσφαιρο;

• Από τους τέσσερις μεγάλους μόνο η ΑΕΚ ήθελε σώνει και ντε να παιχτεί ποδόσφαιρο, χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις.

• Ο Ολυμπιακός; Όχι βέβαια. Θυμίζω την πρώτη τήλε-διάσκεψη της Λίγκας, τότε μέσα στην καραντίνα. Τι είχε πει το αφεντικό του Ολυμπιακού; Πως ήθελε να παίξουμε, αλλά αν έπρεπε τελικά να διακοπεί, τότε ζητούσε όλοι να ψηφίσουν πως αναδεικνύεται πρωταθλήτρια η ομάδα του και να μην υπάρχει καμιά κουβέντα για παύλες ή αστερίσκους.

• Με λίγα λόγια χωρίς παύλες και αστερίσκους στην ανάδειξη του ως πρωταθλητή, ο Ολυμπιακός θα συναινούσε στην διακοπή.

• Ο Παναθηναϊκός είχε από την αρχή κάθετη θέση υπέρ της διακοπής, ο ΠΑΟΚ δεν το έλεγε το ίδιο ξεκάθαρα, αλλά χρησιμοποιούσε όλη την επιχειρηματολογία υπέρ της διακοπής και ήταν προφανές τι ήθελε.

• Η ΑΕΚ έδωσε την δυναμική για να παιχθεί ποδόσφαιρο. Και δεν το έκανε για την δεύτερη θέση. Τώρα που την είχε στο τσεπάκι, την αρνήθηκε.

• Καλώς ή κακώς θα το κρίνει το μέλλον. Για μένα καλώς, αλλά δεν θα αρχίσω τώρα πάλι αυτή την κουραστική κουβέντα. Αλλά πρέπει να αποκαθίσταται και η αλήθεια.

• Το μόνο που με προβληματίζει από την απόφαση της ΑΕΚ ή μάλλον καλύτερα από την δημόσια αιτιολόγηση της, είναι πως το «τα πάντα μέσα στο γήπεδο», δεν μπορεί να καθίσταται θέσφατο. Κι αδιαπραγμάτευτο.

• Ναι, τα πάντα μέσα στο γήπεδο, αρκεί να τηρούνται οι κανονισμοί, γιατί αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να υφίστανται και θα κάνουμε ό,τι θέλουμε.

• Το πρόβλημα εδώ ήταν πως δεν γίνεται, δεν ήταν εύκολο για την ΑΕΚ, για μια τυπικότητα να αποφασίσει η ίδια ποιος έπρεπε να βγει δεύτερος και ποιος όχι.

• Καθώς η διαδικασία της κάρτας υγείας δεν περιλαμβάνει τα πραγματικά μέτρα για την προστασία της υγείας των ποδοσφαιριστών, αλλά μπήκε στον κανονισμό και για να ενισχυθεί και ως θεσμός. Την ώρα που η υπόθεση της «κάρτας υγείας» ήταν στα δικαστήρια.

• Από κει και πέρα εμπεριέχει κινδύνους να λες γενικώς «τα πάντα μέσα στο γήπεδο». Έχουν περάσει 12 χρόνια από την περιβόητη υπόθεση Βάλνερ και ξέρουμε πως το θέμα δεν είναι αν άσκησε ή όχι το δικαίωμα που του έδινε ο κανονισμός ο Ολυμπιακός για το οποίο ο καθένας ας έχει την άποψη του.

• Το πρόβλημα ήταν το παρασκήνιο της υπόθεσης, που από την αρχή ήταν «σικέ», για να ευνοηθούν πρώτον ομάδες - «δορυφόροι» του Ολυμπιακού και δεύτερον αν υπήρχε ανάγκη όπως και έγινε τελικά και ο ίδιος ο Ολυμπιακός.

• Μπορεί η συγκεκριμένη παράβαση στην οποία υπέπεσε ο ΠΑΟΚ, να είναι γελοία ως λόγος να χάσεις τα πάντα. Αλλά υπάρχουν άλλες πιο σοβαρές, που μπορεί να νοθεύουν άμεσα τον ανταγωνισμό, για τις οποίες δεν μπορεί να ισχύει ποτέ το «μόνο στο γήπεδο».

• Γιατί για να λέει την αλήθεια το γήπεδο, πρέπει να μην υπάρχει οποιαδήποτε σκιά για τις ουσιαστικές συνθήκες ισότητας στον ανταγωνισμό. Μη τα μπερδεύουμε.

• Το απαράδεκτο της υπόθεσης ήταν κι εξακολουθεί να είναι, η αντίφαση του να θεωρείς πολύ σοβαρή σε επίπεδο ποινών μια παράβαση, από την άλλη όμως να το αφήνεις στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε αντιπάλου του παραβάτη.

• Υπό αυτές τις συνθήκες, στην πραγματικότητα η ΑΕΚ δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει ένσταση για ένα τέτοιο λόγο. Ακόμη κι αν δεν υπήρχαν κι άλλοι λόγοι ενδεχομένως που δεν την έκανε, και πάλι δεν θα προχωρούσε σε αυτή την κίνηση. Να είστε σίγουροι.

• Δεν θα μπορούσε ποτέ να προχωρήσει η ΑΕΚ, με το να πάρει με δική της απόφαση, την θέση στο Champions League, επειδή κάποιοι ανεπαρκείς δεν πήγαν στον καρδιολόγο να βάλει τις σφραγίδες.

• Τέλος, εννοείται πως κριτήριο για διοικητικές αποφάσεις δεν είναι τι θα γράψει ο αθλητικός Τύπος της Θεσσαλονίκης και ο κάθε λογής «πυροβολημένος». Αυτά είναι για μερος του κόσμου και για τα social media. Όχι για αφεντικά επαγγελματικών ομάδων, που έχουν άλλη επίγνωση των δεδομένων κι άλλες ευθύνες.

ΥΓ1: Η ευθύνη των διαιτητών σε όλα τα παιχνίδια που υπήρξε η συγκεκριμένη παράβαση, δεν αμφισβητείται. Αλλά πρέπει να σημειώσουμε κάτι. Ο Βασίλης Δημητριάδης ως υπεύθυνος στην ΑΕΚ και γι΄αυτά τα ζητήματα, έχει την συνήθεια να κάνει την δουλειά του. Δηλαδή να ζητάει και έλεγχο των καρτών υγείας. Όπως και για όλες τις τυπικές ή μη προϋποθέσεις διεξαγωγής ενός αγώνα. Αυτό έκανε και το βράδυ της Τετάρτης στο ΟΑΚΑ και γι΄αυτό το ζήτημα έγινε γνωστό. Το έκανε γνωστό η ΑΕΚ, επειδή ο υπεύθυνος της κάνει την δουλειά του.

ΥΓ2: Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο Ολυμπιακός προσπαθεί να περάσει μια θέση του, επικαλούμενους υποτιθέμενους κινδύνους για την ασφάλεια, που είναι αποτέλεσμα της δικής του τοξικότητας. Πρώτα δημιουργεί δηλαδή κλίμα τοξικότητας μόνος του και μετά λέει πως το κλίμα είναι επικίνδυνο. Μόνο που εδώ δεν υπάρχει ...δράκος στο παραμύθι. Το ματς είναι κεκλεισμένων των θυρών και οι ίδιοι κίνδυνοι που υπάρχουν στην Ριζούπολη, υπάρχουν οπουδήποτε. Μάλιστα και λόγω της ιδιομορφίας του περιβάλλοντα χώρου, στην Ριζούπολη είναι και λιγότεροι.

Το ζήτημα είναι απλό. Αν δηλαδή θα αποδειχθεί πως η ελληνική αστυνομία και οι προϊστάμενες της αρχές, άγονται και φέρονται από τις επιθυμίες συγκεκριμένων συμφερόντων.

Είναι πρόσφατη η απόδειξη πως η κυβέρνηση τελικά δεν προσφέρει κάλυψη σε όσους εντός των κόλπων της προσπαθούν να εξυπηρετήσουν στην πράξη τέτοια συμφέροντα. Και μιλάω για την ουσιαστική απόσυρση της «ντροπολογίας» για την ΑΕΚ και τον ΟΠΑΠ. Για την οποία ακόμη δεν έχει δεήσει να απαντήσει ο λαλίστατος υφυπουργός, αν τελικά ήταν διεθνής υποχρέωση της χώρας η κατάθεση της ή όχι. Βέβαια τώρα, που ξέρουμε και για την συμφωνία ονοματοδοσίας του γηπέδου της Ένωσης, μπορούμε εύλογα να υποθέσουμε και γιατί υπήρχε η πρεμούρα για την σχέση ΑΕΚ – ΟΠΑΠ. Πιστεύω με τον ίδιο τρόπο θα αποδείξει η κυβέρνηση και τώρα, πως όταν τηρούνται οι κανονισμοί δεν έχει κανέναν λόγο παρέμβασης ο οποιοσδήποτε φορέας της.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x